Над 340 терористи са били убити досега в хода на турската операция "Извор на мира" в Североизточна Сирия, съобщи турското министерство на отбраната.
 
Турски бойни самолети и артилерия поразяват цели на кюрдските бойци в района около град Рас ал Айн, един от двата гранични града, които са обект на офанзивата.
 
Съобщава се за десетки цивилни жертви, Анкара потвърди и информацията за един загинал турски военен. Десетки хиляди напускат домовете си заради военните действия.
 


Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че общ враг на Турция и Алианса е "Ислямска държава" и че Турция трябва да попречи на заловените джихадисти от групировката отново да избягат.
 
По повод на критиките към операцията, Столтенберг подчерта, че сред съюзниците от НАТО има различни позиции, а след това добави, че алиансът подкрепя Турция с 5 милиарда долара във военна инфраструктура.
 
Вчера Съветът за сигурност на ООН не постигна съгласие за декларация по въпроса за настъплението на Турция в Сирия. Европейските държави поискаха спиране на военните действия, а сирисйкият съюзник - Русия, призова за сдържаност и пряк диалог между двете страни.
 
До момента турските сили и сирийските бунтовници са овладели общо 11 села в районите на Тал Абияд и Рас ал Айн. Арабски племена в Рас ал Айн са влезли в схватки с доминираните от кюрди Сирийски демократични сили (СДС) в района, съобщават турски медии.
 
Турският войник е загинал, а трима други са били ранени при схватка около полунощ. 5 други турски военни са били ранени при минометен обстрел от Тел Рифат срещу тях база в Азаз тази сутрин, предаде кореспондетът на БНР в Истанбул по-рано днес.
 
Кюрдски източници съобщават и за загуби на протурските сирийски бунтовници. Броят на загиналите турски цивилни е 7, други 68 души в Акчакале, Джейланпънар и Нусайбин са били ранени при обстрел от сирийска територия.
 
„Има тежки боеве между СДС и турците на различни фронтове, най-вече от Тал Абияд до Рас ал Айн“, съобщи днес Сирийският център за наблюдение на човешките права.
 


Базираната във Великобритания организация, който разполага с източници на терен, посочи, че турските сили и техните сирийски съюзници – повечето от тях бивши бунтовници араби сунити, използват въздушни удари, артилерийски и минометен обстрел.
 
„СДС използват тунели, окопи и канали“ при операциите си, добави центърът.  Според неговите данни кюрдски контраатаки през нощта са довели до връщането на контрола върху 11 села, изгубени след старта на турската операция „Извор на мира“ в сряда. За този период най-малко 60 000 души са напуснали домовете си в Северна Сирия.
 
Медиен център, свързан с кюрдската администрация, съобщи, че почти всички живеещи в Тал Абияд и Рас ал Айн са напуснали тежко атакуваните градове. Той цитира кюрдски военен представител, че някои племена в населен предимно с араби район са застанали на страната на турците и са активирани спящи клетки, за да атакуват СДС от тила, предаде АФП.
 
Сирийският център също съобщи, че десетки арабски жители от Райн Грай границата са се присъединили към турските сили.
 
Неговите данни сочат, че са убити най-малко 10 цивилни и 29 бойци на СДС от старта на офанзивата.
 
Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви вчера вечерта, че Анкара няма намерение да навлиза по-дълбоко от планираната зона за сигурност от 30 км. Според него това ще бъде достатъчно, за да се прекрати обстрелът срещу Турция.
 
Говорителят на турското президентство Ибрахим Калън написа, че единственият американски интерес е да използва кюрдите „в своя империалистически и експанзионистичен дневен ред“.

Така Калън реагира в Туитър срещу пост на сенатор Линдзи Греъм, че турската инвазия срещу кюрдите, които „са един от най-надеждните партньори на Америка“, е „кошмар за Съединените щати и Израел“.
 
Няколко европейски страни, сред които Швеция, Финландия и Норвегия, наложиха оръжейно ембарго на Турция.