Европейският съюз е готов да отложи Брекзит до февруари, след като депутатите отхвърлиха ускорената програма на Борис Джонсън, за да прокара своята сделка за Брекзит чрез Камарата на общините, пише британският евроскептичен вестник Daily Express, цитиран от "Фокус".

Европейските източници заявиха, че Брюксел ще постигне съгласие за „гъвкаво“ удължаване до 31 януари 2020 г., което ще позволи на Великобритания да напусне по-рано, ако сделката бъде напълно ратифицирана преди приключването на удължаването.

Доналд Туск, председател на Европейския съвет, ще увеличи усилията си да се консултира с лидерите на ЕС, преди да вземе окончателно решение.

Пишейки в "Туитър", той каза: "След решението на премиера Борис Джонсън да спре процеса на ратифициране на Споразумението за оттегляне и за да се избегне Брекзит без сделка, ще препоръчам на ЕС-27 да приеме искането на Великобритания за удължаване. Затова ще предложа (неприсъствено) одобрение чрез писмена процедура."

Според един дипломат от ЕС, тримесечното закъснение ще бъде в съответствие с писмото на премиера, което той изпрати, за да се съобрази със закона на Бен.

Източникът казва: „Няма да надхвърлим искането на министър-председателя, което беше резултат на Закона на Бен. "Ако министър-председателят иска да използва по-малко време, ние, разбира се, бихме го приветствали." „Това би било начин да останем политически неутрални", се коментира в Брюксел.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!