От старата руска войска е унаследена в съветската армия традицията военачалниците от всички степени да бъдат максимално напред в бойния ред. Например във Втората световна война са загинали 416 генерали и адмирали, сред които 4 командващи фронтове, 22 командващи армии, 54 командири на корпуси, 117 командири на дивизии. Тази традиция е жива и в наши дни.
На 24 септември 2017 г. руското МО съобщи за гибелта край Дейр ез-Зор на старшия на групата на руските военни съветници в Сирия генерал-лейтенант Валерий Асапов при минохвъргачен обстрел от страна на ИД на командния пункт. Той е 35-ят загинал руски военнослужещ в Сирия.
 

По този повод редакцията на ТАСС състави хронология на другите 9 загинали съветски и руски генерали от армията за 40 г.: трима в Афганистан, двама в Северна Осетия и четирима в Чечня. Кои са те?
 
Афганистан
 
На 5 септември 1981 г. в района на голия планински масив Луркох (югозападната част на страната) в свален от муджахидините вертолет Ми-8Т загива заместник-командващият на ВВС на Туркестанския военен окръг генерал-майор Вадим Хахалов. Тялото му е евакуирано след проведена бойна операция във враждебния район.
 
На 19 февруари 1982 г. в Афганистан загива генерал-лейтенант Пьотр Шкидченко, заместник на главния военен съветник и началник на група за управление на бойните действия в ДРА. Вертолетът Ми-8 на афганистанските ВВС с Шкидченко на борда е обстрелян от земята край югоизточния град Хост, извършил несполучливо принудително кацане и изгорял. Заедно с него загинали 4 съветски летци. Посмъртно му е присвоено званието Герой на Руската федерация.
 
На 12 ноември 1985 г. в Афганистан загива съветникът на командващия ВВС на Афганистан генерал-майор от авиацията Николай Власов. По време на боен полет от Кандахар за Шинданд той пилотирал афганистански изтребител МиГ-21бис, но е свален с преносим ЗРК. Успял да се катапултира, но е убит от муджахидините.
 
Други двама съветски генерали – Анатолий Драгун и Леонид Цуканов – починали в Афганистан от естествена смърт, в основата на това стои хроничното напрежение и преумората, както и невъзможност да полагат грижи за здравето си.
 
Северна Осетия
 
На 1 август 1993 г. в района на село Тарское от засада е направен на решето лек автомобил, с който пътувал на преговори командирът на 42-и армейски корпус от Северокавказкия военен окръг генерал-майор Анатолий Корецки с 6 души екип и охрана. Генералът и още двама са убити, останалите са ранени. Престъпниците не са намерени.
 
На 16 април 1998 г. на шосето Моздок-Владикавказ на прохода Хурикау при обстрел на автоколона е убит генерал-майор Виктор Прокопенко от Генералния щаб на руската армия. Убийците не са открити.
 
Чеченска република
 
На 18 януари 2000 г. в чеченската столица Грозни в престрелка със сепаратисти загива заместник-командващият на групата федерални войски „Север” генерал-майор Михаил Малофеев. Посмъртно получава звание Герой на Руската федерация.
 
На 17 септември 2001 г. в покрайнините на Грозни чеченските сепаратисти с ПЗРК „Игла” свалят руски вертолет Ми-8. Загиват 13 души, включително генерал-майор Анатолий Поздняков и генерал-майор Павел Варфоломеев от Генералния щаб. Терористите са разкрити и осъдени на доживотен затвор.
 
На 29 ноември 2001 г. 15-годишно момиче-камикадзе се самовзривява на площад в град Урус Мартан по време на среща на военния комендант на града генерал-майор Гайдар Гаджиев. От получените тежки рани генералът умира след два дни във военна болница в Моздок.
 
На 6 март 2000 г. в село Ведено в командния си пункт умира от остра сърдечна недостатъчност командващият групировката на морската пехота в Северен Кавказ генерал-майор Александър Отраковски. Посмъртно получава званието Герой на Руската федерация.
 
Според открити източници, освен генералите от руското МО, от 1992 г. в Северен Кавказ са загинали (убити или починали от естествена смърт по време на бойните действия) общо 11 генерали от милицията, вътрешните служби, ФСС и други ведомства.
 
Превод и редакция БЛИЦ