15 млн. души могат да умрат, a световната икономика ще изгуби най-малко 2 трлн. долара от коронавируса при най-добрия сценарий, показва ново проучване на Австралийския национален университет, пише novini.london.

Авторите на изследването са установили, че световният БВП може да се свие с 2,3 трлн. долара при най-добрия сценарий.

При най-неблагоприятния сценарий смъртните случаи от коронавируса могат да достигнат потресаващите 68 милиона души, включително стотици хиляди във Великобритания и САЩ.

При такъв развой икономиките на някои страни има вероятност да се свият с 8%.

Авторите на изследването предупреждават, че дори и при овладяване на заразата, световната икономика може сериозно да бъде засегната в краткосрочен план.

При най-благоприятния сценарий смъртността в Китай е около 2%. В момента по света смъртността от вируса е около 3,4 на сто.

При този сценарий авторите на изследването са изчислили, че повече от 15 милиона души ще умрат през първата година на епидемията, която започна в Китай през декември 2019 г. Индия и Китай ще изгубят милиони хора.

Повече от 230 000 души ще починат в САЩ, 64 000 във Великобритания, 79 000 в Германия и 60 000 във Франция. Южна Корея и Италия също ще изгубят десетки хиляди хора. БВП на Великобритания ще се свие с 1,5%, а на САЩ с 2,0 на сто.

При най-лошия сценарий 68 милиона души по света ще умрат от вируса, включително повече от 12 милиона в Китай и 1,1 милиона в САЩ.

Смъртните случаи във Великобритания ще достигнат 290 000, в Германия и Франция в подобен мащаб. Русия също може да изгуби около 1 милион души.

При най-катастрофалния сценарий световната икономика ще изгуби 9,2 трилиона долара.

Можете да следите случаите на коронавирус по света на инфографиките на Университет "Джон Хопкинс".