Отговорът на Иран при отмъщение на САЩ заради ракетните атаки на Техеран по американски цели в Ирак ще бъде пропорционален. Това предупреди иранският военен министър Амир Хатами пред обществената телевизия, цитиран от "Ройтерс".

"Използвахме ракети с малък обхват... Надявам се, че това ще бъде незабравим урок за американците", подчерта Хатами, като има предвид иранските удари по американски цели в отговор на убийството на генерал Касем Сюлеймани.

"Отговорът на Иран на всяко отмъщение на САЩ ще бъде пропорционален на това, което Америка направи", продължи той. Според него президентът Доналд Тръмп "превърна американската администрация в терористично правителство".

Американски военен представител заяви, че Иран е изстрелял 15 ракети, от които 11 са ударили цели, а четири са паднали по време на полета. Няма загинали американци.

Фабиан Хинц, експерт по Иран към Middlebury Institute of International Studies в Монтерей, коментира, че Ислямската република най-вероятно е използвала балистични ракети с малък обхват, пише "Ню Йорк таймс".

По думите му, ако работят без проблеми, ракетите са с точност 10-15 метра от мишената в сравнение със стотици метри преди две десетилетия.

В същото време Fox News съобщи, че американските военни смятат, че Иран има арсенал от хиляди балистични ракети и мощни боеприпаси.

Тази информация излезе във връзка с изстрелването на 15 балистични ракети по цели в Ирак – 10 от тях попаднаха в американската авиобаза Айн Асад, една удари военно съоръжение в Ербил, Иракски Кюрдистан, а четири не са достигнали мишените си, твърдят от Министерството на отбраната на САЩ.

Пентагонът изчислява, че Иран притежава повече от 2000 балистични ракети и е отделил сериозни ресурси за развитието на своите артилерийски ракетни сили с голям обсег. Твърди се, че Иран има най-разнообразния ракетен арсенал сред държавите в Близкия изток, уточнява Фокус.

В допълнение към арсенала си от балистични ракети, Иран има двe отделни армии с общо 525 000 души персонал. Конвенционалната му сила е съставена от 400 000 войници, докато нейната революционна гвардия е около 125 000. КСИР контролира собствената си армия, флот и военновъздушни сили и има значителни нередовни военни части из Близкия Изток и в Иран.

За разлика от тях, конвенционалните сили на Иран разчитат на остаряло и нискокачествено оръжие. Освен че е основен доставчик на оръжие за Ирак, Иран разполага с необходимите възможности за получаване на ядрено оръжие и изразходва между 13 и 20 милиарда долара за отбрана през 2018 година.

Авионосната ударна група на самолетоносача USS Harry Truman вече е заела позиция в Оманския залив, който води към Персийския залив, заедно с ескадрени миноносци, въоръжени с крилати ракети, крайцер и поне една подводница.

Военните кораби на ВМС на САЩ, заедно с подводницата, носят стотици крилати ракети „Томахоук“ с предварително планирани цели, заключени вътре. Те са готови да стрелят, ако получат заповедта, казаха пред Fox News двама високопоставени служители на Пентагона.

САЩ осъществиха сериозно придвижване на войските си по време на скорошната ескалация. През последната седмица Вашингтон разположи 4000 военнослужещи от бойния отряд на 1-ва бригада, 82-а въздушна дивизия в региона.

Сто пехотинци бяха разположени в американското посолство в Багдад, а 2000 морски пехотинци са на борда съответно на USS Bataan, на USS Oak Hill и USS New York, за да се присъединят към битката от Средиземноморието.

Напрежението между САЩ и Иран ескалира през последните дни, след като американският президент Доналд Тръмп нареди удар с дрон по иранския генерал Касем Сюлеймани миналата седмица. Сюлеймани беше началник на елитните спецчасти Кудс на Корпуса на стражите на ислямската революция (КСИР).

Тръмп защити действията си по време на реч в петък и заяви, че Америка е по-безопасно място след смъртта на Солеймани. Държавният глава също предупреди за отмъщение и заяви, че САЩ са се прицелили в 52 ирански обекта, които ще бъдат ударени „много бързо и много силно“, ако американските животи бъдат изложени на риск.

Американски военен в Багдад заяви пред Fox News, че „няма американски жертви“ в резултат от атаката. Прессекретарят на Белия дом Стефани Гришам заяви, че президентът следи внимателно ситуацията.

Новините за нападението на Иран идват, след като премиерът в оставка на Ирак Адел Абдул-Махди призова всички американски войски да напуснат страната.

Иракските депутати вече одобриха резолюция в неделя за експулсиране на американските сили. Резолюцията идва почти пет години, след като правителството поиска американските войски да бъдат разположени в Ирак.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!