Контролиран от държавата оператор ще предлага хендсета.
Президентът на Венецуела Уго Чавес показа пред своя народ мобилен телефон с цена 14 долара, съобщава TechNews.bg. El Vergatario е един от най-евтините хендсети, пускани някога на пазара. Телефонът ще бъде достъпен от май за жителите на Латинска Америка и страните от Карибския басейн.

Независимо от ниската си цена, апаратът има добър дизайн и функции, които не се срещат често в бюджетните телефони. El Vergatario включва вграден MP3 плейър, радио и фотокамера.

Латиноамериканците ще могат да си купят телефона от оператора Vetelca. 85% от компанията е собственост на венецуелското правителство, а останалите 15% държи китайската фирма ZTE.

Vetelca планира партньорство и с друг голям китайски производител. Очаква се съвместното предприятие с Huawei да осигури 4 милиона телефона El Vergatario на година.

Уго Чавес, известен с честите си нападки към САЩ, последва примера на Индия в предлагането на евтини хендсети за населението. Миналия месец индийската компания Spice пусна мобилен телефон с цена под 20 долара. /БЛИЦ