Охранител от кавказки произход преби украински военен в хотел във Франкфурт. Украинецът, който е изпратен в Германия за "рехабилитация" след нараняване, е влязъл в бара на хотела в униформа на Въоръжените сили на Украйна.

Според украинското издание "Новинарня", позовавайки се на коментар на генералния консул на Украйна Вадим Костюк, след побоя украинският боец се озовал в болница със счупена челюст и мозъчно сътресение. Предстои му тежка операция.

"По наша информация в петък вечерта наш военен е влязъл униформен в бара на хотела. След забележка от страна на персонала и охраната на хотела заради неподходящия дрескод, се е стигнало до размяна на реплики и сбиване. Охраниятелят на хотела, който е от кавказки произход, е неутрализирал нашия гражданин, който е със счупена челюст и комоцио. Има и потвърждение от полицията", каза генералният консул Костюк.

Украинският консул отбеляза още, че полицията ще предостави по-подробна информация в понеделник.

Консулството ще помогне финансово за операцията на челюстта и ще съдейства за подаване на подаване на жалба в полицията и намиране на адвокат. Освен това от отдела казаха, че ще се опитат да получат от полицията видеозапис от бара, където е станал инцидентът.

Ведомството се занимава и с изясняване на нормите на законодателството на двете страни по отношение на носенето на военни униформи от украински военнослужещи в чужбина и посещенията на такива заведения в него.

По предварителна информация в Германия, за да носите военна униформа извън службата, трябва да получите специално разрешение, а чужденците имат право да я носят по време на съвместни учения, стажове и в други случаи, предвидени в отделно двустранно споразумение.

Украйна не е сключвала такова споразумение с Германия. Според фейсбук общността на украинците във Франкфурт, инцидентът е станал в хотел Roomers. Нападателят е 23-годишен чеченец. Пораженията по украинеца включват също и счупен нос, избити зъби и натъртвания.

 

 

Превод и редакция: БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук