Украйна може да се откаже от стремежа си към присъединяване към НАТО, за да избегне война с Русия, заяви украинският посланик в Лондон в заявка за сериозна отстъпка към Москва в отговор на струпването на руски сили по общата граница на двете страни, предаде Ройтерс, пише Труд бг.

Посланик Вадим Пристайко, който е и бивш външен министър на страната си, посочи пред Би Би Си, че Украйна има желание да бъде „гъвкава“ в целта си за членство в Северноатлантическия пакт, което членство според руския лидер Владимир Путин може да предизвика война.

„Можем - особено при подобни заплахи, изнудвания и натиск“, заяви дипломатът в отговор на въпрос дали Киев може да промени позицията си спрямо членството в НАТО.

Украйна има обещание от 2008 г., че в крайна сметка ще получи възможност да се присъедини към алианса, което пък ще го доближи до границите на Русия.

Според Путин все по-силните връзки на Украйна с пакта може да я превърнат в площадка за ракети на НАТО, насочени към Русия. И Русия трябва да наложи „червени линии“, за да осуети това.