Според украинските военни, в близко бъдеще срещу територията на Украйна може да бъде нанесен един от най-мащабните ракетни удари, съобщават световните издания.

Както отбелязват украински източници, в ударите могат да участват общо до 20 стратегически бомбардировача на руските военновъздушни сили, а предвид сериозните проблеми на украинските средства за противовъздушна отбрана, те могат да се окажат почти критични за енергийния и военния сектор на Украйна.

Като се има предвид, че всеки стратегически бомбардировач Ту-95 и Ту-160 може да носи 12 тактически и стратегически крилати ракети, общият удар може да включва 240 ракети.

Понастоящем това е голям проблем дори за съвременните средства за противовъздушна отбрана, а ВСУ разполага само с малък запас от модерни западни системи за противовъздушна отбрана.

Трябва да се отбележи, че няма официални изявления от страна на Русия относно подготовката на масирани удари по украинските енергийни и военни инфраструктурни обекти, но това може сериозно да влоши положението в Украйна.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук