С шествия, митинги и възпоменателни молебени за героите от Небесния батальон в Украйна беше отбелязана годишнината от Евромайдана и Революцията на достойнството през 2013 г.

Украинците нарекоха Небесен батальон участниците в Евромайдана, убити от спецчастите, изпратени от тогавашния проруски президент Виктор Янукович, за да разпръснат протестиращите.

В Киев на Площада на независимостта се проведе т. нар. Вечеч на достойнството - събрание на граждани, които се събраха, носейки украински флагове. Те обявиха, че искат да защитят своята свобода, националната си идентичност, демокрацията и европейския цивилизационен избор на Украйна, съобщи агенция Укринформ.

Събранието започна с изпълнение на националния химн, след което на построената сцена застанаха политически фигури и общественици, представители на духовенството. С настъпването на вечерта площадът беше озарен от свещи и лампади, носени от гражданите в памет на загиналите защитници на Украйна и борци за независимост.

След изказванията на ораторите те преминаха по алеята на небесния батальон. Шествието завърши символично пред администрацията на президента Володимир Зеленски като призив да не предава постигнатото в борбата за независимост.