САЩ обявиха нов пакет от помощи за Украйна - той ще включва безпилотни дронове камикадзе Phoenix Ghost.

Разработката остава строго секретна и представите за възможностите на оръжието се формират въз основа на ограничена информация, съобщава украинското издание "Обозревател". Но важното е, че устройството е създадено специално за нуждите на ВСУ.

Но какво все пак се знае за американския безпилотен летателен апарат

"Призракът на Феникса"

Phoenix Ghost е баражиращ боеприпас или дрон камикадзе. Той е произведен от американската компания Aevex Aerospace, а при създаването му са взети предвид всички желания на украинските военни. Казано по-просто, американците са създали дрона специално за борба с Русия.

Дронът остава във въздуха за дълъг период от време, преди да порази целта. Устройството е особено ефективно срещу средни бронирани машини.

Дронът има възможност за вертикално излитане, може да следи цел до шест часа и работи през нощта с помощта на инфрачервени сензори.

По-точните характеристики на устройството обаче са засекретени. Подобно на Switchblade, който вече е познат на украинците, Phoenix "разперва крила" и след изстрелване се привежда в бойна позиция.

Той атакува целта, като се врязва в нея. Когато безпилотният летателен апарат достигне позицията на атаката, той изпраща видеоизображение на оператора, който може да управлява устройството без специално обучение.

Времето за полет на Phoenix Ghost от шест часа е поразително. Това е повече от висок показател за повечето баражиращи боеприпаси. Например времето във въздуха на противотанковия Switchblade-600 и полският Warmate е около 40 минути.

Разработката на дрона започва още преди войната, но се основава на начина, по който руснаците се сражават срещу украинците в Донбас досега. Затова по всяка вероятност задачата на това устройство е да атакува радари за противодействие на батареята, пунктове за управление на дронове, машини за управление на артилерията и самите артилерийски системи, както и, разбира се, системите за противовъздушна отбрана.

Как работят баражиращите боеприпаси?

Както Switchblade, така и Phoenix Ghost са оръжия за еднократна употреба, които търсят цел и се врязват в нея.

По своята концепция те работят по-скоро като ракети, отколкото като самолети. Но докато ракетата самостоятелно изпълнява бойна задача, дронът има възможност да извършва разузнаване преди да нанесе удар.

Докато са във въздуха, баражиращите боеприпаси могат да търсят цел под човешки контрол, да летят автономно, поразявайки определени цели, или да използват комбинация от тези методи.

Някои модели могат да бъдат възстановени след изстрелването, ако не успеят да улучат целта, но като цяло пуснатия боеприпас се счита за изразходван.

Войниците не се нуждаят от летища или големи открити площи, за да използват тези оръжия. Подвижността на повечето дронове камикадзе позволява на малките подразделения да разполагат оръжието незабелязано на бойното поле.