САЩ отдавна са казали на Украйна да не употребява произведено в САЩ военно оборудване за извършване на атаки на руска територия, заяви днес високопоставен американски генерал на фона на обвиненията, че проукраинска въоръжена групировка е използвала американски бронирани автомобили, предадоха Ройтерс и БТА.

Началникът на американския генерален щаб генерал Марк Мили заяви, че канцеларията му проверява изображенията, на които се виждат автомобили, за които се смята, че са били използвани при атака срещу руския пограничен регион Белгород. По думите му обаче американската позиция, подобно произведено в САЩ оборудване да не бъде използвано в Русия, е ясна на Киев.

В същото време министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви, че европейските съюзници разработват координирана програма за обучение на украинските сили как да си служат с изтребители Еф-16 (F-16), но лидери от Пентагона предупредиха, че това ще бъде скъпо и сложно начинание и няма да бъде магическо решение на войната, предаде Асошиейтед прес.

Остин каза, че съюзниците са стигнали до извода, че, заедно с обучението, Украйна ще трябва да развие и способностите си за поддръжка и обслужване на самолетите, както и да се сдобие с достатъчно боеприпаси. Той добави, че системите за ПВО все още са оръжията, от които Украйна се нуждае най-много за своите по-широки усилия за установяване на контрол над въздушното си пространство.

"Няма магически оръжия", каза и началникът на американския генерален щаб генерал Марк Мили, който се изказа на съвместна пресконференция с Остин в Пентагона.

По думите му предоставянето на десет изтребителя Еф-16 би могло да струва два милиарда долара, включително поддръжката,

"Руснаците имат хиляда изтребителя четвърто и пето поколение, така че ако искате да предизвикате Русия във въздуха, ще се нуждаете от значително количество изтребители от четвърто и пето поколение", добави Мили.

Остин и Мили се изказаха в края на виртуална среща на представители от сферата на отбраната на страни от цял свят, на която беше обсъдена продължаващата военна подкрепа за Украйна. На форума украинските лидери им предоставиха актуална информация за военните усилия и пропуските, с които се сблъскват въоръжените им сили. Остин заяви, че най-големият пропуск продължава да бъде наземната противовъздушна отбрана.

На своята 12-та среща лидерите изслушаха и информация за подготовката за очакваната контраофанзива и обсъдиха как съюзниците, които срещат затруднения със собствените си запаси, могат да продължат да подкрепят борбата на Киев срещу Русия.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук