Унгарският външен министър Петер Сиярто, след като обсъди политиката на Будапеща спрямо Украйна с американския посланик Дейвид Пресман, посъветва последния да не се намесва във вътрешните работи на Унгария.

"Абсолютно неуместно е какво мисли той или който и да е друг посланик за политическите процеси в Унгария, защото това не ги засяга... Ако иска да прекарва време в Унгария, критикувайки действията на правителството, избрано от мнозинството от унгарците и получило кредит на доверието на унгарския народ, ще му бъде трудно да подобри отношенията между двете страни", - каза Сиярто, цитиран от информационните агенции.

Министърът подчерта, че посланикът не трябва да излиза извън правомощията си.

"Ние не приветстваме управителите и кураторите, които са изпратени тук, струва ми се, за да ни учат как да живеем в нашата страна. Тези времена отминаха. Искаме повече уважение към унгарците, дори и от посланиците", отбеляза Сиярто.

Орбан отново си отвори устата за войната и соросоидите заплакаха

Будапеща редовно е атакувана от Вашингтон за отказа да се присъедини към антируската коалиция на западните държави. Унгарските власти отказват да позволят военни доставки за режима в Киев да преминават през тяхна територия и не искат да обучават украински войници в бази на унгарската армия.

По-рано премиерът Виктор Орбан предупреди Вашингтон и Брюксел, че прекратяването на унгарско-руското сътрудничество в енергийния сектор е изключено. Той отбеляза, че европейската икономика страда в пъти повече от антируските санкции, отколкото американската.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук