N серията ноутбуци получи първа по рода си сертификация.
Наградата на Европейския съюз „Екологично цвете” за компютри беше присъдена за първи път на известния производител на дънни платки Asus за неговите продукти N50, N80, N20, and N10, съобщава TechNews.bg. Тя е доказателство за екологичните характеристики на компютрите от тази серия, които вече притежават престижните златни награди ЕРЕАТ. Важността на това признание се засилва от факта, че всяка година в Европа се продават по 15,000,000 компютри.

Сертификацията „Екологично цвете” прилага най-строгите стандарти за зелени компютри в света. Тя е разработена по схемата за екологични етикети през 1992г. от Европейския съюз и е призната от страните-членки на съюза и други извън него като Норвегия, Швейцария, Исландия и Лихтенщайн.

Схемата за еко етикети има 23 продуктови категории. Тя се администрира от европейския борд за еко етикети. Използваните критерии включват икономия на енергия, опасни вещества, дизайн на продукта, указания за потребителя, опаковка, етикети, шум, експлоатационен живот, връщане в края на живота.

На церемонията по връчване на наградата, състояла се на 20 ноември т.г. в Прага, председателят на ASUSTeK Computer Inc. Джони Ши подчерта, че неговата компания „се надява да съчетае технология, новаторство и рационално използване на природните ресурси за една по-чиста, по-зелена планета за всички”. /БЛИЦ