Специалист предупреди, че брегът на САЩ може да бъде наводнен от огромни вълни, които ще възникнат в резултат на сблъсък с астероид, който НАСА наблюдава в момента. В този случай височината на вълните може да достигне повече от 120 метра, ако астероидът попадне в Атлантическия океан.

Астероид 29075 1950 е обект, широк 1 километър. Този обект е сред потенциално опасните. Днес експертите го наблюдават, за да предвидят възможното въздействие върху планетата.

През 2002 г. експертите от НАСА изчислиха вероятността от сблъсък, която била 0,33%. След това те се опитаха да симулират последиците от възможния удар с астероид. Разбира се, вероятността астероидът да удари Земята е много малка, но ако това се случи, последствията могат да бъдат катастрофални.

Стивън Уорд, който проведе това проучване, заяви, че ако астероид попадне в Атлантическия океан, той ще провокира появата на вълни с височина до 120 метра. Проблемът може да бъде решен с невероятно силна експлозия, която може да унищожи космическия обект.

Ако силата на експлозията е 60 хиляди мегатона, тогава тя ще унищожи астероида и ще образува депресия на океанското дъно. В този случай водата ще се върне обратно, за да запълни мястото на удара и да не залее Атлантическия бряг на Съединените щати.

Експертите допълниха, че в момента няма причина за паника, тъй като вероятността от сблъсък е незначителна, но все пак трябва да сте подготвени за всяко развитие на събитията в бъдеще.

Превод: БЛИЦ