Украинските въоръжени сили ще могат да достигнат позициите от 23 февруари до края на тази година, а към средата на 2023 г. украинската армия ще бъде в Крим.

Нито привличането на 300 000 души в руските въоръжени сили, нито заплахите за използване на ядрено оръжие ще повлияят значително на ситуацията на украинските фронтове.

Такива прогнози направи пенсионираният генерал Бен Ходжис, бивш командващ на американската армия в Европа, в интервю за литовската национална телевизия LRT.

Генерал Ходжис дава висока оценка на последните постижения на Генералния щаб на ВСУ. Въпреки че украинската армия не е постигнала други териториални победи след контраофанзивата в Харковското направление, тя продължава да унищожава логистиката на противника и това ще доведе до резултати с течение на времето.

"Няма да има освободен град всеки ден. Това е просто невъзможно. Но се надявам, че до края на тази година украинските сили ще изтласкат руските до позициите им от 23 февруари, а до средата на следващата година украинците ще бъдат в Крим", казва Ходжис.

Американският генерал отбелязва, че съществуват митове за силата на руската армия, докато реалната ситуация е точно обратната.

Според него служителите на Министерството на отбраната на САЩ не оценяват правилно капацитета на руските въоръжени сили, когато казват, че руснаците са способни да открият фронт, например в Балтийско море, Приднестровието или на границата с Финландия.

"Военноморските сили нямат реален принос към войната в Украйна, военновъздушните сили не искат да летят над Украйна, а сухопътните войски са изтощени. Мисля, че хората, за които говоря, не разбират колко лошо е положението в момента, отчасти заради корупцията, в руското министерство на отбраната", казва Ходжис.

Въпреки това трябва да се има предвид, че ако натискът върху Кремъл от страна на санкциите бъде отслабен днес или военната помощ за Украйна бъде намалена, Русия в крайна сметка може да се възстанови.

"Затова е важно да продължим да помагаме на Украйна, докато тя не победи Русия на бойното поле и не възстанови суверенитета си над цялата си територия, включително Крим", заключава американският генерал.

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук