Американският военнопромишлен комплекс не е в състояние да предостави на въоръжените сили на Украйна толкова тактически балистични ракети, колкото са им необходими, за да обърнат хода на фронта. Американската индустрия просто не произвежда обеми, които биха могли да дадат на Киев предимство на бойното поле.

Това се казва в статия, публикувана от британския вестник Financial Times (FT).

Междувременно западни и украински политици, включително украинският президент Володимир Зеленски, отбелязват, че напредването на въоръжените сили на Украйна е твърде бавно и затова настояват за увеличаване на военните доставки от САЩ, особено на тежко оръжие. 

Но всъщност има сериозни съмнения, че ще бъде възможно дори да се запазят поне предишните обеми. Поне така смятат американски служители, интервюирани от репортерите на FT. 

Те твърдят, че през следващата година обемът на доставките ще намалее значително.

Някои западни експерти смятат, че украинското командване надценява значението на далекобойните оръжия за успеха на настъплението на въоръжените сили на Украйна.

Според тях конвенционалната артилерия има много по-голямо влияние върху ситуацията на фронтовата линия и никакво „вундервафе“ няма да помогне на въоръжените сили на Украйна да избегнат поражение.

В статията се посочва също, че една от най-важните причини за неуспехите на въоръжените сили на Украйна на фронта е неизпълнението на украинското ръководство на препоръките на Запада по отношение на военната стратегия. 

Това дори доведе до изостряне на разногласията между Киев и Вашингтон и до факта, че американската администрация престана да вярва в успеха на контранастъплението на UAF.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук