Открит е нов подвариант на COVID-19 във Великобритания. BA.2 е класифициран като разновидност на Омикрон и се разследва от Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство(UKHSA), пише БТА.

Досега се знае, че на 21 януари е имало 426 случая на варианта в цялата страна, съобщи UKHSA. Въпреки че заболелите остават малко, вариантът, който е подщам на Омикрон, може да бъде по-предаваем според някои ранни проучвания.

Първите случаи в Обединеното кралство бяха обявени на 6 декември, като досега Лондон регистрира 146 болни. Датските власти също съобщиха за новия щам, като твърдят, че той може да представлява до 45 процента от всички случаи в страната, съобщи Statens Serum Institut на страната. Датските медии нарекоха щама "стелт Омикрон".

Първите случаи от този вариант са докладвани във Филипините, но също така в Индия, Швеция и Сингапур. Новият щам се оказва положителен за S-ген при PCR тестове, докато Омикрон - не. Тъй като Омикрон няма S-ген, това го направи много по-лесен за откриване, докато BA.2 е по-трудно да се различи от другите варианти.

Въпреки опасенията, че вариантът може да се предава по-лесно, на този етап няма достатъчно данни за сериозни притеснения. В настоящия момент здравните експерти твърдят, че има малка разлика в ефективността на ваксината между BA.2 и Омикрон.

За вестник "Ивнинг Станданд" представител на UKHSA д-р Меера Чанд пояснява, че естеството на вирусите е да се развиват и мутират, така че може да се очакват нови варианти, които ще се появяват, докато пандемията продължава.

"Нашето непрекъснато геномно наблюдение ни позволява да ги открием и да преценим дали са значими", каза д-р Чанд и допълни: "Засега няма достатъчно доказателства, за да се определи дали BA.2 причинява по-тежко заболяване от Oмикрон BA.1"

В момента данните са ограничени и UKHSA продължава проучванията. Случаите на Омикрон BA.1 остават доминиращи в Обединеното кралство. Агенцията препоръчва ваксинации и редовно тестване.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!