Нова изключително опасна болест се разпространява в САЩ - маймунската шарка. Ужасната инфекция вече е потвърдена при жител на Далас, долетял от Нигерия по-рано този месец. 

Сега се подозира, че вирусът е заразил 200 души. Дали светът е застрашен от нова пандемия?

Докато целият свят се бори с COVID-19, Съединените щати са атакувани от другия фланг от по-страшен враг - поксвирус, с други думи, едра шарка. В 27 щата в момента поне 200 души са в изолация в инфекциозни отделения. Всеки от тях може да бъде носител на ужасната болест.

Пациент (името му се пази в тайна), за когото беше потвърдено, че е заразен, долетял в Далас от Лагос, Нигерия по-рано този месец, след като се прехвърлил в Атланта. Четири дни по-късно се почувствал зле. В болницата бързо разбрали, че пред тях има ужасно дежавю. Смята се, че шарката е окончателно победена преди повече от 40 години, но новият случай е предизвикал паника в САЩ. Пътниците, екипажът, техните семейства са под строга карантина.

"Идентифицирахме всички контакти, които пациентът е имал по време на полета и след кацането на летището в Далас. Има риск за обществото, така че има строг контрол," каза д-р Филип Хуанг.
Има няколко разновидности на вируса. Това например са обикновената варицела, към която всички сме свикнали отдавна, и шарката, която покосила половината от средновековна Европа. Между другото, първата ваксина - дума, която звучи буквално навсякъде в ерата на пандемия - се появила за борба с едрата шарка. Видът болест, който американецът донесъл със себе си от Нигерия, засега е избягал от Африка само няколко пъти. Но сега на самия континент все по-често се регистрират огнища.

"Племенникът ми беше първият, който се разболя. Той често седеше с децата ми, синът ми също се зарази. Ние сме с него в болницата в продължение на три седмици. Първо беше възпалено гърло, имах много силна студенина,  не ставаше по-лесно ", споделя пациентката Мирей.

Болестта се нарича маймунска шарка - можете да се заразите при контакт с гризачи, плъхове. Предава се и от човек. Заразяването става дори чрез прахови частици в стаята, където току-що е бил болният.

"Болестта е придружена от болки в ставите. Температурата се повишава, след три дни се появява увреждане на кожата", казва специалистът по инфекциозни болести Куязе Бе.

През 1960 г. Съветският съюз успява да спре избухването на най-опасната шарка, която е донесена от Индия от жител на Москва. Тогава отговорът на заплахата бил незабавен и най-ефективен. Ще могат ли американските специалисти по инфекциозни болести, които вече са натоварени до пълна сила поради новата вълна на коронавирусната пандемия, да могат да работят също толкова бързо?
"До 1980 г. в повечето страни хората са били ваксинирани срещу тази опасна инфекция безотказно, сега населението е практически беззащитно. Ако вирусът придобие способността да се предава лесно от човек на човек, може да възникне сериозна ситуация",  казва докторът на биологичните науки Сергей Щелкунов.

Проблемът е, че просто няма универсално лекарство срещу маймунската шарка, а се лекуват само симптомите. Според вирусолозите това, от което всички са толкова уморени по време на пандемията, ще помогне да се спре разпространението на инфекцията. Пословичните маски, които сега трябва да се носят на обществени места, създават бариера не само за COVID-19, но и за по-опасните му събратя.

Превод: БЛИЦ