Държавното бюро за разследвания (ДБР) на Украйна започна проверка за възможна държавна измяна, извършена от бившия президент на страната Петро Порошенко. Това съобщи във Фейсбук първият заместник-директор на службата Олга Варченко, цитирана от УНИАН.

Както уточняват от ДБР, става дума за събитията от 25 ноември 2018 година, когато кораби от украинските военноморски сили (ВМС) се опитаха да преминат от Черно в Азовско море през Керченския пролив.

Заявлението е подадено от бившия заместник-ръководител на администрацията на бившия президент на Украйна Виктор Янукович Андрей Портнов. По неговите думи, докато е бил на поста държавен глава, Порошенко е извършил държавна измяна, когато се е опитал да въведе военно положение в страната, за което е пожертвал украински моряци и ги е пратил в Керченския пролив. 

Генералната прокуратура на Украйна се задейства веднага и вече е извикала на разпит на 27 май като свидетел Андрей Портной. Това обяви шефът на Управлението за специални разследвания Сергей Горбатюк, цитиран от УНИАН. Портоной ще бъде разпитан и за други съдебни дела свързани с кървавите събития на Майдана през 2014 г.  

Днес аналитичното тв предаване "Грошi" на украинския канал 1+1 разпространи видео с топ 5 на най-тежките  икономически престъпления и афери на Петро Порошенко и приятелския му кръг, които са източвали милиарди от държавния бюджет и са реализирали крупни далавери с доставки за армията.
 

Отново днес новият президент Владимир Зеленски уволни началника на генералния щаб на украинските въоръжени сили генерал Виктор Муженко. Той заедно със скоропостижно подалия оставка вчера военен министър Степан Полторак бяха сред най-близки съратници на Порошенко във военните авантюри в Донбас и Керченския пролив.  

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!