Няколко пъти в годината жителите на датските острови, разположени на 440 мили от крайбрежието на Великобритания, спазват многовековна традиция - избиването на десетки и стотици пилотни китове и делфини. 

Организацията за защита на морските създания Sea Shepherd UK е заснела масовото убийство в залива на селището Хвалвик. Жителите на Фарьорските острови твърдят, че убийствата са регулирани от закона, но обществото е на друго мнение. 

Няма никакви съмнения, че това е просто нечовешко и на тези традиции трябва да се сложи край. 
Фото © Sea Shepherd UK / Triangle News

Това е 10-ият лов на китове на Фарьорските острови тази година. Досега са убити 536 черни делфина. "По време на клането все повече и повече хора и туристи се спираха на брега, за да наблюдават как семейство черни делфини се бори за живота си", разказва представител на Sea Shepherd UK

Фото © Sea Shepherd UK / Triangle News

"Макар те да наричат този процес "хуманен", той е далеч от това. Виждат се много неудачни болезнени опити за оглушаване на животното. Освен това там ходят цели семейства с децата си и децата гледат и си играят до труповете", казва още той.  

Фото © Sea Shepherd UK / Triangle News

Някои прецеденти на тази "семейна" забава може да бъдат с лекота определени като варварство. Например, екипът на Sea Shepherd UK е станал свидетел на това, как бременна женска е убита, а след това от утробата ѝ е било изрязано нейното малко.  

"От участник нашият екип разбра, че неродените китчета няма да бъдат изядени, а вместо това те ще бъдат "върнати в морето". Много красноречив начин да се каже, че телата им просто ще бъдат изхвърлени", казват още от Sea Shepherd UK

Фото © Sea Shepherd UK / Triangle News

Исторически убийството на китове в крайморските страни е било необходимост. Те са били убивани не само с цел прехрана, но и в качеството им на източник на гориво - китовата мас, а и, естествено, заради китовите мустаци, които се използват за произвеждането на четки и други вещи за бита. В момента обаче въпросните масови убийства на китове са само традиция, която няколко пъти в годината шокира международната общност със своята жестокост. 

Превод и редакция: БЛИЦ