До батални сцени се е стигнало в Амстердам, предаде Би Би Си.

Десетки хиляди души бяха излезли вчера в центъра на най-големия град в Нидерландия, за да протестират срещу планове на властта за въвеждане на вечерен час.

Правителството в оставка в Хага е обявило намерението си да ограничи почти напълно движението от 20 до 4 часа. Евентуалната мярка би била наложена, за да ограничи разпространението на коронавирусната инфекция.

Мероприятието е било обявено като масово пиене на кафе. По-бурните демонстранти са започнали да замерват охраняващите акцията полицаи с пиратки, димки и други предмети. В отговор служителите на реда са употребили водни оръдия и палки.

Цитираната медия съобщи за десетки арестувани и пострадали по време на баталните сцени.

Сблъсъците са станали дни след като премиерът Марк Рюте обяви официално за оставката на воденето от него правителство. Поводът за оттеглянето на кабинета е бил скандал с детски надбавки.

Хиляди семейства са били обвинени в измами и принудени да връщат огромни суми в хазната.

Рюте (на власт от 2010 г.) се оттеглил почти два месеца преди редовните парламентарни избори, насрочени за 17 март.  Според проучване на обществено мнение, проведено през почивните дни, премиерът в оставка е бил най-популярният политик в Нидерландия.

Той е получил около 30 процента от одобрението на пълнолетните поданици на западноевропейската монархия.