Земеделските производители от Ферес, Пеплос и околностите помогнаха снощи в усилията на полицията и военните сили да предотвратят навлизането на голям брой мигранти в Еврос.

Според местния уебсайт „те създали усещане за онези, които смятали да преминат от турска към гръцка територия, че опитът им ще бъде неуспешен“.

В района имаше също концентрирани и много доброволци, които подпомагаха усилията на силите за сигурност, пише "Български новини".

В същото време напрежението по границата между Турция и Гърция остава високо. Над 15 000 човека остават блокирани в граничната зона.

Президентът на Турция Реджеп Ердоган е разговарял с канцлера на Германия Ангела Меркел и е посочил, че е необходимо да се спазват международните спогодби и да се разпределя справедливо отговорността за бежанците.Според Анкара, обещаният от Брюксел допълнителен един милиард евро е недостатъчен, и за това страната се отказва от него.

Днес в Гърция пристигат лидерите на Европейския съюз – председателите на Европейския съвет и Комисия – Шарл Мишел и Урсула Фон Дер Лайен, както и председателят на Парламента Давид Сасоли. Домакин на срещата ще бъде гръцкият премиер Кириакос Мицотакис.

Заради напрежението между Турция и Гърция се отменя срещата, която премиерът Бойко Борисов искаше да инициира в София. 

Очаква се обаче и други евролидери да направят усилия подобна среща да се състои, за да се намери консенсус. Междувременно нарастват притесненията от хуманитарна криза на Пазаркуле.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!