Италия е първата европейска страна, чийто граждани са починали от смъртоносния коронавирус COVID-19, съобщава „Евронюз“.
 
Властите поставиха под карантина 10 града в северната част на страната след откриването на десетки заразени.
 
Последната жертва е 75-годишна жена от Ломбардия, която почина малко след 78-годишен мъж от Венето.
 
До късния следобед вчера броят на заразените беше 79 души. Най-много са в Ломбардия и Венето, има единични случаи и в Пиемонте и Умбрия. В някои от случаите става дума за повторно заразяване.
 
8 заразени се намират в болницата в Кодоньо. 38-годишен мъж е приет там, а жена му и негов приятел също са заразени. На тестовете за вируса са реагирали положително пет служители в лечебното заведение.
 
Италианският министър на здравеопазването Роберто Сперанца посочи, че в страната се наблюдава същият начин на разпространение както в Германия и Франция. Той разпореди всеки, който е бил в директен контакт с болен, да бъде поставен под карантина от 14 дни.
 
Около 150 души са поставени в изолация и им се правят изследвания. Сред тях има медицински работници.
 
Регионалният председател на Венето каза, че епидемията в Италия показва, че вирусът очевидно се разпространява като всеки грип и опитите да се покаже един-единствен първоизточник за страната или да се направи връзка с Китай не са ефективни за ограничаването на болестта.
 
„Можете да го хванете от всекиго. Можем да очакваме случаи на пациенти, които не са имали контакт с вероятни преносители. Въпреки че вирусът не е непременно смъртоносен, той  мъже да бъде такъв за възрастни хора със здравословни проблеми“, каза тя.
 
Кметът на Кодоньо издаде заповед за затварянето на всички ресторанти, кафенета, училища, дискотеки, фитнес салони. Отменени са събития със струпване на много хора на едно място, включително и футболни мачове.
 
Там е затворено спешното отделение, а медици с маски бяха забелязани да носят легла и оборудване, за да организират карантината.
 
Здравните власти съветват местните жители да си стоят по домовете.
 
Град Казалпустерленго също разпореди затваряне на училищата. В Кастильоне д'Ада затварят библиотеките, общинските служби, фитнес залите и депата за отпадъци.
 
Сред останалите градове, поставени под блокада, са Фомбио, Малео, Сомаля, Бертонико, Теранова дей Пасерини, Кастелджерундо и Сан Фиорано.

Превод и редакция: БЛИЦ