Каталуния се готви за "тотална блокада" този уикенд. Подкрепящи отделянето от Испания организации обещават мащабни протести и демонстрации. Това съобщават световните медии.

Като начало палатков лагер затвори главните улици в столицата на Каталуния. Главната демонстрация е насрочена за неделя. Времето на шествието е от 9.00 до 14:30 часа. До този момент около 60 хиляди души са заявили участие.

Каталуния е разтърсвана от масови протести от средата на октомври, когато деветима сепаратистки лидери получиха присъди заради ролята си в организирането на референдума за независимост, обявен от Върховния съд на Испания за незаконен.

Гражданското неподчинение придоби нов израз, след като групата за действие "Демократично цунами" призова за блокиране на границата с Франция. Целта е да се подтикне международната общност да убеди централната власт в Мадрид да седне на масата за преговори.

Демонстрантите бяха призовани да се съберат на различни железопътни гари на града, за да "блокират" изцяло столицата на автономния регион. В допълнение, протестиращите продължават да пристигат на градската гара "Сантс". На място вече има усилено полицейско присъствие.


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!


Източник: Канал 3