Руският президент Владимир Путин планира да прехвърли ядрени оръжия не за да заплашва Запада, а за да нанесе удари по Литва и Полша.

Историкът Юрий Фелщински изразява увереност в това, като отбелязва, че отговорът на НАТО може напълно да заличи Беларус като държава, информира "УНИАН".

„Възможно е Русия да заплашва с ядрени оръжия. И Русия прави това последователно и многократно. Следователно, за да заплашите Запада или Европа с ядрени оръжия, не е необходимо да ги прехвърляте в Беларус. Те са прехвърлени в един единствен случай – за нанасяне на ядрен удар.

- Заявявам с абсолютна отговорност, че не по-късно от септември тази година ще бъдат нанесени ядрени удари от Беларус срещу Литва и Полша, ако Западът не предприеме превантивни действия в тази посока“, казва Фелщински.

Според историка, единствената причина Путин да не анексира Беларус е намерението да я използва като плацдарм за нанасяне на ядрен удар.

„Ако е имало някакви червени линии, които Путин не е трябвало да прекрачва или преминаването на които означава буквално катастрофални последици за Европа, то тази червена линия вече е премината от Путин“, отбелязва Фелщински.

Той е сигурен, че в отговор на ядрен удар от Беларус тя просто ще бъде унищожена.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук