Службата за сигурност на Украйна действа в рамките на закона при разследването на наказателно дело за присвояване на природен газ, собственост на търговска компания, заяви първият заместник-ръководител на Службата за сигурност на Украйна Валерий Хорошовски, предаде Интерфакс.
“В тази зала трябва да се говори за създаването и наличието на сериозна група длъжностни лица, включително ръководството на правителството, което е осъществило достатъчно незаконна сделка. Смятам, че тази тема наистина трябва да бъде обсъдена във Върховната Рада”, заяви той от трибуната в пленарната зала. Хорошковски съобщи, че следственото управление на Службата за сигурност на Украйна е образувало наказателно дело за присвояване на чуждо имущество и по-точно 6,3 милиарда куб.м. природен газ за 7 милиарда и 500 милиона гривни чрез злоупотреба от страна на длъжностни лица от компанията Нафтогаз.
От своя страна ръководителят на пресслужбата на Нафтогаз Валентин Землянски съобщи, че въоръжените лица, нахлули в централния офис на компанията, са се опитали да изземат оригиналите на споразуменията с Газпром за транзит и доставка на природен газ за 2009-2011 г. Землянски, който не знае дали са иззети оригиналите на документите, каза, че ако това стане, ще бъде блокирана работата на компанията. /БЛИЦ