Ако вулканът Везувий изригне, лавата му ще блокира основните пътни артерии север-юг до Неапол точно в момента, в който населението му бъде принудено да се евакуира. Така прогнозира пред седмичника „Венерди“ Марчело Мартини, директор на Обсерваторията на Везувий.
Въпреки че вулканът засега не дава признаци на събуждане, от 64 години той не е активен, така че следващото му изригване се очаква да бъде изключително силно.

Предполага се, че все пак няма да бъде като това от 79 г., когато на практика бе погребан Помпей. Изригването обаче може да се доближи като сила до това от 1631 година, при което загинаха 3000 души, а пепел стигна чак до Константинопол.

„Въпреки всичко сме готови да посрещнем евентуално изригване на вулкана и се подготвяме за това. Най-новият план за извънредна ситуация в случай на изригване предвижда в рамките на три дни населението от 600 000 души в полите на вулкана да бъде евакуирано. Около вулкана има 18 общини. През 2006 година беше разиграно евакуиране, при което стана ясно, че планът може да се окаже ефикасен“, каза Мартини. /ПронтоСофия