270 души са били арестувани във френската столица Париж, след като напрежението по време на вчерашните протести срещу поскъпването на живота ескалира и се превърна в бунт. Най-малко 110 души, сред които 17 полицаи, са ранени при сблъсъците, съобщава, съобщават световните осведомителни агенции.
 
Сградата на префектурата в департамента Горна Лоара в Южна Франция беше опожарена, след като участници в протеста на "жълтите жилетки" хвърлиха по нея бутилки със запалителна течност, съобщи радио "Франс енфо". Френската полиция е успяла да идентифицира около 3000 вандали, участвали в погромите и стълкновенията със силите на реда вчера, съобщи по телевизия Бе Еф Ем министърът на вътрешните работи Кристоф Кастанер. Той уточни, че сред идентифицираните има крайнодесни и крайнолеви, но също голям брой хора, дошли в Париж само и само да вършат погроми.

Френският премиер Едуар Филип отмени визитата си в Полша заради протестите в Париж, белязани от ожесточени сблъсъци между демонстранти - т.нар. "жълти жилетки" и полицията, предаде Ройтерс. Едуар Филип трябваше да участва в откриващата се днес в Катовице Конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН за промените в климата (COP24). Вместо него ще участва министърът на екологичния и солидарен преход Франсоа дьо Рюжи.
 
Френският президент Еманюел Макрон, вчера след края на срещата на върха на Г-20 в Буенос Айрес, осъди насилието, съпътстващо протестите в столицата, предаде Франс прес. "Никоя кауза не оправдава силите на реда да бъдат атакувани, магазини да бъдат разграбвани, минувачи и журналисти да бъдат заплашвани, Триумфалната арка да бъде омърсена", каза Макрон. "Никога няма да приема насилието", защото то няма "нищо общо с изразяването на един легитимен гняв", даде да се разбере френският президент. Той обвини "виновниците за тези насилия", че "не искат промяна, не искат никакво подобрение".

"Те искат хаос: предават каузите, на които претендират, че служат, и които манипулират", подчерта Макрон. Той обеща, че отговорните за насилието ще бъдат идентифицирани и изправени пред правосъдието.
 
Френският президент съобщи, че е свикал за понеделник сутринта, след като се завърне в Париж, среща с министри и компетентните служби, посветена на протестите на движението на т. нар. "жълти жилетки".