Руските депутати обмислят днес дали да премахнат ограничението за броя на президентските мандати, съобщиха държавни медии, цитирани от ДПА.

Подобна стъпка би позволила на руския президент Владимир Путин да остане на поста и след 2024 г., когато приключва четвъртият му президентски мандат и по конституция той трябва да сдаде правомощията си, а може би и пожизнено.

Управляващата партия "Единна Русия" заяви, че ще подкрепи конституционни поправки, които биха позволили на Путин отново да се кандидатира за президент след изтичане на мандата му, предава "Ройтерс".

Поправките бяха предложени по време на обсъждане в Думата от депутата от управляващата партия Валентина Терешкова, бивша космонавтка, която в началото на 60-те години стана първата жена, изпратена в Космоса. Смисълът им е след промените в конституцията да започне ново броене на президентските мандати на Путин.

"Трябва да обсъдим всичко открито и публично, за да премахнем изцяло ограниченията за президентските мандати в конституцията", заяви Терешкова пред държавни медии.

Друг депутат и водеща фигура в "Единна Русия" Сергей Неверов изрази увереност, че партията ще подкрепи идеята, и че предложението може да бъде обсъдено в Думата по-късно днес.