Българи в Чикаго създадоха онлайн платформа, с която да помогнат на хората в цяла Америка. На сайта www.bghubusa.com хората могат да се запишат – доброволци и тези, които имат нужда от помощ. Екипът на платформата после ги свързва. Има и телефон за връзка с екипа – (312)854 9520.

„Създадохме го в екип с жена ми. По време на карантина остава време да се направят много неща. Видяхме проблем и решихме да помогнем“, разказа Боян Петев, цитиран от BG VOICE.

Той видял идеята за подобна платформа на Елена Петкова, собственик на Pinko Gym във Facebook група.

„Те са направили нещо което е извън моите способности и искрено им благодаря“, каза Елена Петкова. Идеята й дошла след като видяла статистиките колко коронавирусът е опасен за по-възрастните и хората със здравословни проблеми.

„Имам баща, който преди време имаше рак на кожата и свекър който е с 3 вида рак, които обичаме безрезервно и искаме още много дълго да са около нас и нашите деца. Вдигнах телефона и им казах от сега нататък ще пазаруваме само ние. После влезнах във фейсбука и написах идеята си“, разказва Елена.


Боян Петев и съпругата му Спаска живеят в Чикаго

За първите 2 часа са набрали 20 доброволеца, които имат готовност да помогнат.

„Почти веднага имахме някой, който търсеше помощ. Но това беше човек от България и го пренасочихме към подобна платформа,която работи там – pomogni“, обясни Боян. Той е един от основателите на наскоро откритата в Чикаго Българска волейбойна асоциация.

Първите записани доброволци са от района на Чикаго, но платформата работи за цяла Америка.

Подобна платформа беше създадена и в Бостън от Българския Център в Нова Англия. Нея може да намерите ТУК.

„Според мен хората, които ще имат нужда от помощ са в три основни групи – възрастни хора, тези с хронични заболявания и майки с малки деца, които са сами или мъжът им пътува някъде“, обяснява Боян.

Ето защо той решил да добави и телефон към онлайн платформата, за да е в помощ на по-възрастните и тези, които нямат време да четат всички коментари във Facebook.

„В условията на криза най-добрия вариант е old school – с гореща телефонна линия. Ние имаме малък капацитет да отговаряме на обаждания, да получаваме гласови и текстови съобщения“, казва Боян.


Идеята дава Елена Петкова във Facebook. Тя е собственик на Pinko Gym в Дес Плейнс

На сайта има и карта, която показва където помагат доброволците, но няма да се събира лични данни и информация на тези, които са записани – списък за покопуки, адреси и информация за плащания ще се разменят директно между доброволците и хората в нужда.

„Най-голям принос имат хората, които всъщност ще излязат и ще помогнат. Ние просто ще ги свържем“, каза Боян.