Хвърлянето на цигарен фас по улиците на Брюксел може да ви струва 200 евро. Толкова е глобата за това нарушение в белгийската столица, която влиза в сила от 1 януари. Санкцията се увеличава четири пъти спрямо сегашният размер от 50 евро.

Причината според новата отговорничка на общината за чистотата Зубида Джелаб е, че фасовете не само цапат града, но и замърсяват реките и моретата. 30% от отпадъците, събирани от метачите на улиците в Брюксел, са фасове на цигари.

Белгийското кметство среща трудности да събира угарките, тъй като метящите машини не успяват да ги захванат, когато настилките са мокри. Затова общината е решила да намали броя на хората, които хвърлят фасовете си на улиците и по тротоарите.

Целта на глобата е не да се събират пари от нарушителите, а да бъдат информирани гражданите, че хвърлянето на угарки е нарушение, казва Джелаб пред обществената телевизия VRT, цитирана от dnes.bg.

Общината ще увеличи и броя на инспекторите, които ще санкционират недисциплинираните пушачи. Полицията също има право да налага санкции за нарушаване на обществения ред, но минималната глоба от униформен е 250 евро.

От дни в града започна информационна кампания, която да напомни на жителите и на туристите, че замърсяването на улиците с фасове е нарушение, подлежащо на глоба. Плакати, информиращи за новите санкции са окачени из целия град, а на централната туристическа атракция - "Гран плас", са поставени подвижни пепелници, в които пушачите да изхвърлят угарките си.