В повечето големи компании е доста ясно кои са милионерите – образованите високопоставени ръководители, които вземат решенията. В китайската Sunny Optical Technology Group, чиито акции поскъпват с повече от акциите, на която и да било друга компании в глобалните индекси на MSCI Inc. през последното десетилетие, вероятността едни от най-богатите служители да са работници в завод или чистачи и готвачи в столовата е също толкова голяма.

Необичайното решение на производителя на лещи да раздаде дялове в компанията на първите й служители, независимо от това каква позиция заемат, е превърналo стотици от тях в милионери, според данни на Bloomberg, цитирани от profit.bg.


Необявяваната преди това стойност на техните дялове се е увеличила значително, тъй като акциите на Sunny Optical поскъпват с над 9 500% от юни 2008 г. досега, изпреварвайки дори ръста от около 7 500% при Netflix Inc.

Компанията е основана преди повече от три десетилетия от бивш служител в завод за домакински уреди със средно образование и по-малко от 10 000 долара, взети назаем. В момента Sunny Optical е гигант с пазарна стойност от 22 млрд. долара, който доставя лещи за камери за компании, като Samsung и Xiaomi.

Нарастващото търсене на камери в смартфоните, автомобилите и дроновете подхранва продължаващата вече десетилетие печеливша серия на компанията, което пък е в основата на главозамайвощото поскъпване на акциите й.

“ Sunny Optical е може би най-изпъкващият пример по отношение на богатство, генерирано в полза на служителите,” казва Луис Пътърман, преподавател в университета Браун и специалист по китайската икономика.

Заможните служители на Sunny Optical се облагодетелстват от щедростта на Уанг Уендзин, който основава компанията в Юяо, малко градче на източното крайбрежие на Китай, през 1984 г. Когато Sunny Optical се преструктурира в акционерно дружество през 90-те години, Уанг предориема рядката стъпка да разпредели дялове не само между ръководителите на компанията.

Впоследствие организира тези дялове в тръст, в който в момента участие имат около 400 души, които пък притежават 35% от компанията, чиито акции се търгуват на борсата в Хонконг.

“Когато парите се събират, хората ще са разделени; когато парите са разпръснати, хората ще се събират,” пише Уанг в книга за историята на Sunny Optical, издадена през миналата година.

Готвачи, чистачи

След като оставя 6.8-процентен дял за себе си през 1994 г., Уанг позволява на инспектори по качеството, готвачи и чистачи в компанията да се сдобият с акции на пренебрежителни цени въз основа на тяхната позиция и стаж в компанията.

От Sunny Optical не предостаят информация по колко акции притежава всеки служител, а за мнозина от тях не е ясно дали все още работят в компанията, но данните от уведомленията до регулаторните органи дават частична представа за невероятното богатство, което те са натрупали.

Дял от едва 0.013% в тръста на служителите е достатъчен, за да направи човек милионер. Ако се изключат 16-те процента дял в тръста на четирима директори, средният дял на служителите се равнява на около 17 млн. долара на човек.

70-годишният Уанг, който се оттегли от поста председател на компанията през 2012 г., все още притежава 3.7-процентен дял, който се оценява на над 800 млн. долара, според индекса на милиардерите на Bloomberg.

Sunny Optical, която организира първично публично предлагане на борсата в Хонконг през 2007 г., в момента има над 28 000 служители в четири производствени обекта в Китай и офиси в Северна Америка, Япония, Южна Корея, Сингапур и Тайван.

Акциите продължиха с невероятното си представяне и през тази година, поскъпвайки с 66%, и са най-добре представящите се в основния индекс Hang Seng на борсата в Хонконг.
 

Печалбата на Sunny Optical скача повече от шест пъти за петте години до 2017 г., благодарение на вманиачените по селфитата потребители на смартфони и на нарасналото търсене на камери с по-висока резолюция. Компанията също така се възползва от нарастващото търсене на камери в автомобилите, както и на използването на оптични компоненти в дроновете.

Има и рискове за акциите на Sunny Optical shares, в това число пазарна оценка, която е близо четири пъти по-голяма от тази на индекса Hang Seng. Акциите също така са уязвими на евентуални разпродажби вследствие на ескалиращата търговска война между САЩ и Китай, в която бяха въвлечени компании, като ZTE Corp.

Евентуални сътресения при клиенти, като Huawei Technologies Co., също могат да навредят на продажбите на Sunny Optical. През април информацията, че щатските власти разследват Huawei за евентуални нарушения на търговски санкции, обезцени акции на Sunny Optical с най-много от месец, преди цената им отново да тръгне нагоре.

От Sunny Optical твърдят, че все още има възможност дейността на компанията да се разширява. От компанията са си поставили за цел увеличаване на продажбите пет пъти до 100 млрд. юана (15.6 млрд. долара) в следващото десетилетие. Повечето анализатори пък все още харесват акциите.

Каквото и да се случи с цената на акциите, много от първите служители на Sunny Optical вече са милионери в долари и милиардери в местна валута. Те са в различна лига от останалите работници в Юяо, където средният годишен доход миналата година е бил 46 125 юана (7 215 долара).

Един от късметлиите е 50-годишният Уанг Уендзие, който е първият служител с висше образование, нает от Sunny Optical през 1989 г. (Уанг няма роднинска връзка с основателя). В момента той е вицепрезидент и притежава 4.9% от служителския тръст, както и допълнителни акции, получени от компанията. Така той има книжа на обща стойност над 400 млн. долара, по данни на Bloomberg.

Уанг бе посрещнат като звезда по време на бизнес форум в Нинбо през май. Присъстващите го снимаха постоянно, докато изнасяше реч, а след това искаха да се запознаят с него. В интервю по време на форума той казва, че решението на основателя Уанг да предостави възможност и на обикновените служители да станат собственици в компанията е било уникално за времето си, когато е било обичайно ръководителите да контролират всичко.

“В нашата компания човекът, който ви сипва храната в столовата, може да е милиардер” в юани, каза Уанг. “Ние се справихме с едно нещо добре – да изградим екип и да го разрастваме.”