Държавното бюро по разследванията в Украйна заведе 11 дела срещу бившия президент на страната Петро Порошенко и други високопоставени лица. За това съобщи директорът на бюрото Роман Труба.

Той отбелязва, че днес Порошенко е бил привикан на разпит като свидетел по дело за възможно отклояване на плащания на данъци и легализация на доходи за сумата от 300 милиона долара при продажбата на завода "Кузня на Рибалском".

Бившият държавен глава на Украйна, обаче, не се е явил. Във връзка с това ще му бъде изпратена повторна призовка. 

Игор Голован, адвокатът на Порошенко, е заявил, че той не е получил призовката за разпит в установения срок и няма да се яви, тъй като е зает с "дейност, свързана с парламентарните избори в Украйна".

"Ако следователят смята за необходимо да призове Петро Порошенко за провеждане на следствени или процесуални действия, моля те да бдат назначени след 21.07.2019 година", заявява адвокатът в писмо, публикувано на сайта на изданието "Украинска правда".

Срещу Порошенко са заведени следните дела - за злоупотреба с власт и служебно положение при разпределяне на длъжностите в  "Центренерго", за държавна измяна във връзка с инцидента в Керченския пролив,

за узурпиране на съдебната власт и неказонно завладяване на телевизионния канал "Прямой", за фалшификация на документи при формиране на депутатски фракции през 2016 година и незаконно назначаване на правителството, а също и за завземане на властта. 

Освен това той е разпитван като свидетел за гибелта на мирни граждани по време на Евромайдана през 2014 година. 

В изявление пред конгреса на партията "Европейски дела" самият Порошенко заяви, че носи отговорност пред украинския народ и не се бои от последствията. 

Превод БЛИЦ