Лидерите на Сърбия, Албания и Северна Македония - президентът Александър Вучич, премиерите Еди Рама и Зоран Заев - проведоха среща чрез конферентен разговор за подновяване на инициативата за регионално сътрудничество, стартирана миналата година, информира македонският телевизионен “Канал 5“.

Дейностите на инициативата за регионално сътрудничество бяха отложени поради пандемията и изборите в Северна Македония и Сърбия и тримата лидери се съгласиха, че кризата подчертава необходимостта от допълнително засилване на взаимното сътрудничество и регионалната икономическа интеграция.

По време на онлайн срещата президентът Вучич и премиерите Рама и Заев подчертаха, че тази инициатива е напълно в съответствие с Берлинския процес и че е добра основа за подготовка на страните от Западните Балкани за предстоящата среща на върха на Западните Балкани, която ще се проведе в София през Ноември като част от Берлинския процес, чийто съпредседател е България и Северна Македония тази година, уточнява Фокус.

Лидерите на Сърбия, Албания и Северна Македония се съгласиха, че е много важно и шестте държави от Западните Балкани да участват в инициативата за регионално сътрудничество и в тази връзка днес официално приканиха Косово да се присъедини към инициативата и в резултат на рамката, определена на срещата на върха във Вашингтон през септември тази година между сръбския президент Александър Вучич и косовския премиер Абдула Хоти.

Президентът Вучич и премиерите Рама и Заев също се споразумяха да сформират постоянна работна група от представители на всички страни от инициативата за ускоряване на изпълнението на договорените дейности в рамките на регионалното сътрудничество.

Лидерите на Сърбия, Албания и Северна Македония, участници в днешната онлайн среща, се съгласиха, че инициативата за регионално сътрудничество е добра основа за определяне на съвместни инфраструктурни проекти за програмата за развитие на региона, които могат да бъдат включени в Икономическия и инвестиционен пакет на ЕС за Западните Балкани. наскоро приет от Европейската комисия.

Тримата лидери изразиха надежда, че Черна гора и Босна и Херцеговина скоро ще се присъединят към инициативата, която ще доведе до по-добро и всеобхватно икономическо сътрудничество между всички страни в региона.

Тримата лидери се договориха за отворени граници без PCR тестове, започвайки в понеделник (2 ноември 2020 г.), а междувременно в очакване на срещата в София ще се работи по задълбочаване на сътрудничеството в областта на общественото здраве и взаимопомощ, се казва в изявление на македонското правителството.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!