Мигранти, опитващи се да преминат гранична ограда, се наблюдават и в испанския град Мелийя в Северна Африка.

Един от тях успява да направи това по необикновен начин - прелитайки над строго охраняваната граница с парапланер. Свидетели са уловили момента, съобщава Дарик. 

Двамата мъже се движили покрай оградата в момент, в който мигрантът прелита с парапланера и се приземява.

Малко след това двамата информират испанската гражданската гвардия. 

Местните власти в Мелийя потвърдиха инцидента в четвъртък. Патрули незабавно се отправили към мястото, но не успели да намерят мигранта. Националността на лицето също не може да бъде установена.

Това е първият път такъв опит, в който някой прелита с парапланер над граничната ограда в Мелийя, съобщава местният вестник „El Faro de Melilla.“

Подобно на Сеута в Северна Африка, испанският ексклав Мелийя е редовна дестинация за хора, които се надяват на по-добър живот в Европа. Границите са строго охранявани и блокирани от две успоредни огради от бодлива тел с височина от шест до десет метра.

През последните години хиляди мигранти се се опитвали да преминат 12-километровата граница до Мелийя или 8-километровата граница до Сеута, като са се катерили по огради, плували или се криели в коли.

Защо високите температури затрудняват излитането на самолетите

Сеута и Мелийя са единствените територии на Испания на африканския континент и по-специално до Мароко. И двата града се намират на Средиземно море и са със статут на самостоятелни държави, но прикрепени икономически към Испания.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук