Венецуела се е споразумяла със Световната продоволствена програма към ООН да продаде част от златните си резерви, които се съхраняват в Bank of England, предаде Zero Hedge.

Средствата от тях ще бъдат предоставени на самата програма, която от своя страна ще осигури храни и лекарства за борещата се с коронавируса и с икономическата криза страна.

Централната банка на Венецуела се обърна с молба за този ход още преди месец, като за него се чакаше одобрение от страна на ООН. По-рано от институцията изпратиха молба Bank of England да им върнат част от златните резерви. Проблемът обаче е, че Великобритания не припознава Николас Мадуро за легитимен премиер на Венецуела и на практика отказва да възстанови запасите от благороден метал до избирането на законен парламент.

При одобрената от ООН схема, средствата от продажбата на златото няма да минават през Венецуела, а ще бъдат изпратени директно към Световната продоволствена програма. По думите на гуверньора на централната банка на Венецуела Калихто Ортега, така ще се избегне риска от корупция.

"Това не е моята дума - не аз заявявам, че ще купя храна, лекарства и медицинско оборудване", каза той пред Reuters. "ООН казва това, а те не биха се замесили в нещо мрачно, което не е неутрално и независимо."

Златните запаси на Венецуела в момента са в размер на 31 тона злато. Те бяха значително по-големи, но предшественикът на Мадуро - Уго Чавес изтегли 160 тона от тях, които възлизаха на 11 млрд. долара.

Към момента не е ясно каква част от запасите на страната ще бъдат продадени при схемата, договорена със Световната продоволствена програма. Общата стойност на златото обаче е 1,7 млрд. долара.

"Настоящите усилия на властите са сигнал, че Мадуро отчаяно се опитва да намери финансови ресурси от целия свят, тъй като икономиката търпи удари от ниските цени на петрола, санкциите на САЩ и парализиращата карантина срещу коронавируса", посочват от Zero Hedge. Политиките на местното правителство през последните години обаче също играят немалка роля за икономическия колапс.

Всъщност страната се намира в криза от вече повече от шест години, включва хиперинфлация, дефицити на базови стоки и емиграцията на около 5 млн. души. Заради наложените санкции от САЩ, в страната, която има най-големите петролни резерви в света, се наблюдава дори дефицит на горива, който доведе до типичен феномен за една социалистическа икономика - опашки пред бензиностанциите.