Държавният секретар на САЩ Майк Помпео и руският външен министър Сергей Лавров си размениха обвинения в телефонен разговор в сряда, обвинявайки другата страна, във връзка с неуспелия опит на опозицията да свали президента Мадуро от власт, предава AFP

Помпео "подчерта, че намесата на Русия и Куба е дестабилизираща за Венецуела и за двустранните отношения между САЩ и Русия", заяви говорителят на Държавния департамент Морган Ортагус. Помпео "призова Русия да прекрати подкрепата си за Николас Мадуро и да се присъедини към другите нации, включително преобладаващото мнозинство от страните в Западното полукълбо, които търсят по-добро бъдеще за венецуелския народ", заяви тя в изявление.

Лавров от своя страна осъди "разрушителното влияние" на Вашингтон в подкрепата му за опозиционния лидер Хуан Гуайдо, който във вторник заяви, че е получил подкрепата на въоръжените сили в краткотраен опит да отстрани от власт Мадуро.

"Намесата на Вашингтон във венецуелските дела е грубо нарушение на международното право", цитира Лавров руското външно министерство.

Лавров визира твърденията на президента Доналд Тръмп, направени отново в сряда от Помпео, че Съединените щати са готови да използват сила, ако е необходимо. "Преследването на тези агресивни стъпки има последици", каза Лавров и добави, че "само венецуелският народ има право да решава съдбата си".

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!