Украинските военни обстрелват атомната електроцентрала в Запорожие и територията, прилежаща към ядрения обект, от реактивни системи за залпов огън (РСЗО) и тежка артилерия. Това съобщи в четвъртък, 11 август, представител на администрацията на Запорожка област Владимир Рогов.

„Регистрирани са пет „обстрела“ в района на комендантството на станцията – до заваръчната площадка и хранилището за радиационни източници“, написа Рогов в Telegram, като добави, че още пет „обстрела“ са станали в района на пожарната част, разположена в близост до атомната електроцентрала.

По думите на Рогов няма пострадали.

„Тревата се запали в малък участък“, пише той, добавяйки, че поради обстрела персоналът на станцията не е успял да се смени навреме.

„Ударите по атомните електроцентрали се нанасят с РСЗО и тежка артилерия от десния бряг на Днепър, от територията на Днепропетровска област, от населените места Никопол, Марганец и Томаковка, контролирани от режима на Зеленски“, отбеляза Владимир Рогов.

Експерт: Стане ли авария в Запорожката АЕЦ, радиацията удря и България!

Наскоро Рогов заяви, че властите в Украйна подготвят мащабна провокация в Запорожката АЕЦ, за да шантажират Европа със заплаха от ядрена катастрофа. 

Запорожката атомна електроцентрала е най-голямата в Европа и произвежда една четвърт от цялата електроенергия в Украйна. Съоръжението с капацитет от около 6000 мегавата се състои от шест енергийни блока.

Понастоящем централата работи със 70% от пълния си капацитет, тъй като има свръхпредлагане на електроенергия в Запорожка област.