Военният анализатор на Sky News професор Майкъл Кларк смята, че Северодонецк може да се превърне в "новия Мариупол". Този район е един от малкото големи градове в източната част на Луганска област, които все още се контролират от Украйна.

"Той е заобиколен от три страни и ключа към превземането на Северодонецк е реката, която тече директно на запад от града", заяви той.

"Пресичането на тази река е трудно, но руснаците, всъщност, я прекосиха в някои райони и изтласкаха част от украинските сили на юг", добави още Кларк.

Според него, тъй като руските войски са унищожили важен мост през реката, украинците може да решат дали да „копаят“ в Северодонецк, рискувайки да „се превърнат във втори Мариупол“, или да напуснат града, докато все още могат.

Според тиражирани информации, Луганската област задържа огромния натиск на Руската федерация, позволявайки врага да бъде тласнат в други посоки. Според губернатора Сергей Гайдай, Северодонецк непрекъснато е обстрелван с минохвъргачки и танкове, вследствие на което страда гражданската инфраструктура.

Страната обаче, съобщава, че руската армия е предприела щурм на Лиман в Донецка област. От града се издигат гъсти облаци дим.