Военният експерт Василий Дендикин в интервю пред вестник "Взгляд“ предупреди Москва, че морските безпилотни апарати Magura V5 на въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са предизвикателство за руската армия, на което трябва да се противостои уверено, като се използват най-модерните оръжия, предават световните агенции.

"Твърди се, че e украинската разработка, но всъщност най-вероятно има компоненти от Великобритания или САЩ. В Украйна устройствата просто се сглобяват“, посочва той.

Експертът отбеляза, че тези дронове имат голям обсег - до няколкостотин морски мили.

"Спокойно стигат от Одеса до Севастопол. Застрашени са и някои наши газопроводи. Устройството е доста бързо и носи приличен товар - около 300 кг експлозиви“, отбелязва още Дендикин.

В същото време капитанът от 1-ви ранг подчерта, че Magura V5 може да бъде унищожена също толкова лесно, колкото и всички останали украински оръжия.

"Те нямат никакви уникални технологии или защита. Много страни имат подобни дронове, включително Русия“, добави той.

Според експерта руската армия прилага цял набор от мерки за противодействие на подобна техника.

"Нанасяме удари по местата на тяхното сглобяване, особено по крайбрежието от Николаев до Одеса. В Черно море се монтират бонове, които са доказали ефективността си. Използват се системи за електронна война, за да ги открият и отклонят от курса. Освен това дронове се стрелят от картечници и малокалибрена артилерия“, обясни Дандикин.

Военният експерт смята, че Русия трябва редовно да подобрява всички мерки, които има, за да се справя максимално ефективно с възникващите заплахи.

"Руската отбранителна индустрия разработва нови видове оръжия и средства за противодействие на подобни заплахи“, заключи той.

Преди това Министерството на отбраната заяви, че Киев се е опитал да атакува Крим с 25 морски дрона.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук