Руският президент Владимир Путин може да започне война с Литва, за да поеме контрола над коридора Сувалки, който ще отвори пътя към Калининград. Неговите действия могат да доведат до разпадането на НАТО.

За това говори военният експерт Михаил Самус в ефира на маратона FREEDOM.
По този начин атака срещу страна-членка на Северноатлантическия алианс и по-нататъшно завземане на територия ще бъде сигнал за НАТО за прилагане на пети член за колективната отбрана.

Това обаче е възможно само с подкрепата на всички членове на алианса. Войната в Украйна показа, че не всички страни са готови да влязат в пряка конфронтация с Русия.

"Путин знае, че има страни, като Германия или Унгария, вероятно Франция, които не искат пряка война с Русия. Те разбират, че не са готови за това", обясни експертът.
Самус каза, че от 2017 г. Русия и Беларус практикуват възможното превземане на коридора Сувалки по време на учения, въпреки че променят Литва във фиктивна страна в сценария.

"По време на тези учения този коридор в Сувалки беше превзет в рамките на няколко часа. И, разбира се, Литва или само Полша могат конкретно да паснат за тези часове. Като организация на НАТО... Това отнема няколко дни, ако не и седмици", казва той.
Според експерта ситуацията ще се усложни, ако Путин използва "кримския" сценарий, за да завземе част от Литва.

„Няма отбранителни линии, няма подготвена отбрана, има обикновени пътища, обикновени населени места, всъщност няма граници поради факта, че това са страните от Европейския съюз, страните от НАТО. Между тях няма проблеми. Следователно Русия може да се възползва от това... Те влизат в този коридор и не започват да стрелят. Както беше в Крим: ние сме учтиви хора, ние просто искаме да осигурим преминаването на нашите влакове и камиони, ние не правим нищо", обясни Самъс.

В този случай за страните от НАТО ще бъде трудно да докажат необходимостта от позоваване на член 5, тъй като не е имало военни действия. Това ще доведе до факта, че за да защити Литва, Алиансът ще трябва първи да открие огън.


Превод: БЛИЦ