Най-лошият кошмар за Китай и Русия може да бъде продажбата на американски атомни подводници на техните съюзници, пише The National Interest.

В публикацията, журналистът Хари Казианис разсъждава за това, че снабдяването на Австралия с няколко подводници от клас "Вирджиния" може да позволи на САЩ и техните съюзници значително да увеличат военната си мощ в Азиатско-Тихоокеанския регион, като по този начин подкрепят западната политика, насочена към сдържане на Китай в района.

"Ако американското правителство беше отворено за тази идея, Австралия можеше да избере подводниците от вида "Вирджиния". Австралийските подводници от този клас ще работят в тясно сътрудничество с американците във водите на Тихия и Индийския океан. Най-вероятно и двете страни ще получат значителни ползи от съвместната база, обучение и др. ", пояснява Рос Бебидж, експерт по отбрана.

Тази теза подкрепя Саймън Коуен, научен сътрудник в Центъра за независими изследвания, като подчертава, че Канбера може да разчита на помощта на чуждестранните въоръжени сили и отбранителни компании.

Той също така отбелязва, че наемането и поддръжката на американски подводници ще струва много по-малко от производството на собствени австралийски "Колинс", а в допълнение техническите им показатели значително отстъпват на американските.

Превод и редакция: БЛИЦ