В Украйна формулата за изчисляване на пределната цена на бензина ще бъде променена, така че за бензиностанциите да стане изгодно отново да продават гориво. Това съобщават редица украински медии.

В същото време ставката на ДДС за бензиностанциите ще бъде намалена от 20% на 7%. Такива мерки трябва да предотвратят недостига на гориво в страната.

„Съответните решения бяха взети от Кабинета на министрите на Украйна“, уточни украинският вицепремиер и министър на икономиката Юлия Свириденко.

Максимално разрешената цена за бензиностанции може да включва допълнителни разходи, възникнали след преориентирането на доставките от Беларус и Русия към Полша, Румъния и Унгария. 

От Министерския кабинет предполагат, че това ще се превърне в мотивация за бензиностанциите да внасят и продават повече гориво, тъй като по старата формула вече не е било изгодно да се прави.

И за да избегне твърде силното покачване на цените за купувачите, Министерският кабинет на Украйна изпрати законопроект до Радата за намаляване на данъчната тежест за продавачите на горива. Ставката на ДДС ще бъде намалена от 20% на 7%, а акцизът ще бъде отменен.

„Това значително намалява размера на данъците, които преди това възлизаха на повече от половината от цената. И двете решения ще влязат в сила едновременно“, подчерта Свидиренко.

Досега допустимият марж не се е увеличил. Той ще остане на нивото, определено няколко дни преди началото на руската инвазия: 4,55 UAH за литър бензин и 5 UAH за литър дизел. 

Ограниченията не важат за „премиум“ класове гориво - те могат да се продават на всяка пазарна цена.

Това решение на украинските власти се случва в отговор на факта, че някои бензиностанции в Украйна, след като Русия започна война, ограничиха продажбата на бензин. Така на места не може да се зареди повече от 20 литра гориво.

Тук може да видите актуалната цена на горивата във воюваща Украйна:

Превод и редакция: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!