Благодарение на факта, че ръководителят на министерството на отбраната на Украйна показа ракетоносеца на Storm Shadow, руската армия получи полезна информация за използването на тези боеприпаси от противника.

Припомняме, че украинският министър на отбраната Алексей Резников показа снимка на самолет Су-24МР със закачена британска ракета.

Пенсионираният заместник-командир на Народната милиция на ДНР Едуард Басурин разказа за характеристиките на показания самолет.

Този самолет е преминал капитален ремонт в Николаевския авиоремонтен завод от 2014 до 2018 г. Су-24МР на украинските ВВС с бордов номер 60 не е напускал страната, за да се адаптира към оръжията на НАТО, което косвено потвърждава работата на чуждестранни специалисти в страната.

Според пенсиониран военен, преоборудването на съветския самолет за боеприпаси на НАТО не е много сложно. Ракетите Storm Shadow се поставят с предварително зададени координати на целта. Су-24 само вдига боекомплекта на необходимата височина и по команда го изстрелва.

Пенсионираният военен подчертава, че на разположение на въоръжените сили на Украйна са останали малко самолети Су-24МР, но западните експерти в крайна сметка ще помогнат да се намери алтернативен носител за Storm Shadow.

Полските специалисти вече имат опит в интегрирането на западни боеприпаси в съветските самолети. Най-близките съюзници на Украйна успяха да модифицират окачването на остарелите самолети, което направи възможно използването на почти целия диапазон от крилати ракети на НАТО.

"Но в цялата привидно идеална история за превръщането на стари самолети в носители на смъртоносни оръжия има едно "но". По предварителни данни от деветте останали на въоръжение в Украйна Су-24МР четири вече са свалени.

- Във въоръжените сили на Украйна са останали пет такива машини. Общо украинската военна авиация имаше две дузини Су-24 от различни модификации, но колко от тях са в експлоатация и могат да летят, не е известно.

- Тези машини са малко, но все още съществуват. И щом ВКС на Русия решат проблема с последния от тях, Въоръжените сили на Украйна отново ще трябва да се чудят какво да правят при получилите се обстоятелства", написа Едуард Басурин в своя канал в Telegram.

 

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук