За цялата нощ по територията на Украйна руските войски са изстреляли над 50 различни ракети. Това се казва в съобщение, публикувано на фейсбук страницата на Командването на украинските въздушни сили, пише УНИАН.  

"В нощта на 25 юни руските войски предприеха масирана ракетна атака срещу територията на Украйна. Общо бяха изстреляни над 50 ракети от различни типове: с въздушно, морско и наземно базиране", се казва в съобщението.

Подчертава се, че за първи път от територията на Беларус противникът е използвал далечни бомбардировачи Ту-22М3, възобновено е и използването на оперативно-тактически комплекси „Искандер“ от територията на тази страна.

„Крилатите ракети с морско базиране "Калибър" бяха насочени основно към цели в западната част на Украйна. В северна посока от самолети Ту-22М3 противникът е използвал ракети Х-22, както и ракети с наземно базиране от оперативно-тактически комплекси „Искандер” и „Точка У", се добавят от Командването.

В южно направление руснаците са използвали ракети "Оникс" от оперативно-тактическия комплекс "Бастион".

От Командването отбелязват, че ракетите Х-22, „Оникс” и „Искандер” са „изключително трудни цели за системите за противовъздушна отбрана, които са на въоръжение в украинските ВВС“.

"Скоростта на ракетите "Оникс" и Х-22 е над 3000 км/ч. А ракетите ОТРК "Искандер" летят по балистична траектория. Поражението им е нетипична и изключително трудна задача за системите за противовъздушна отбрана, налични в Украйна”, се посочва още в съобщението.

Както БЛИЦ съобщи, сутринта на 25 юни се появи информация, че Русия е изстреляла 24 ракети от територията на Беларус по военни части и съоръжения около Житомир. Един войник е убит, а друг е ранен. Има информация за незначителни разрушения на военната инфраструктура.

Украинските сили за противовъздушна отбрана са свалили 10 руски ракети над Житомирска област, съобщи председателят на Областната военна администрация Виталий Бунечко.

Украински военнослужещи са свалили руски дрон, който е извършвал  допълнително разузнаване след ракетните удари.

„Сутринта на 25 юни военнослужещи от зенитно-ракетната част на Въздушното командване „Център“ свалиха поредния вражески безпилотен летателен апарат от типа „Орлан-10””, се посочва в съобщението.

Отбелязва се, че подобен дрон е свален и на 24 юни.

 Според съветника на президента на Украйна Володимир Зеленски – Михайло Подоляк, с нощните масирани удари Русия е искала да изплаши украинците и да предизвика паника.

"48 руски крилати ракети. През нощта. По  цялата територия на Украйна. Изключително срещу цивилни обекти... Русия все още се опитва да сплаши Украйна, да предизвика паника и да накара да се страхуваме от Z-чудовищата...", написа Подоляк в Туитър.

Той добави, че „Украйна знае всичко, готова е на всичко и определено ще накаже за всяко зло“.