В района на Харков бойците от въоръжените сили на Украйна преминаха в настъпление в Балаклея северозападно от Изюм, съобщава украинския информационен сайт Фокус.

Твърди се, че с. Вербовка вече е преминало под контрола на украинските сили. Тук има голям арсенал с боеприпаси. Съобщава се, че боевете се водят в покрайнините на Балаклея, на фланга на руската Изюмска групировка.

Според руския пропаганден канал "Записки на ветерана" в Балаклея е ад. Украинските военни настъпват, ударите се нанасят от голямокалибрена артилерия и РСЗО. 

"Украинските въоръжени сили изтласкват руските нашественици от северната част на Харковска област, сега в региона се водят тежки боеве. За това написа във Фейсбук ръководителят на Дергачовската община Вячеслав Задоренко,  цитиран от Фокус.

Продължават активните боеве под населените места Болшие Проходи, Дементевка, Цуповка и в района на Казачия Лопан.

„Въоръжените сили на Украйна се опитват да изтласкат врага до линията на държавната граница и да запазят оперативното си предимство“, каза ръководителят на общината.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна все още не е съобщил за успехите на украинската армия в северната част на Харковска област. В сутрешния доклад командването съобщи за нанесените въздушни удари на Въоръжените сили на РФ по районите на селата Байрак и Асеевка в Харковска област.

Очаква се в традиционното си вечерно обръщение президентът на Украйна Владимир Зеленски да говори за офанзивата в Харковска област. 

Още сутринта западни наблюдатели започнаха да говорят за внезапни действия на украинските въоръжени сили в Харковска област, което бе потвърдено и от няколко руски военни блогъри. 
Според няколко източника, които не могат да бъдат проверени, изрично посочва BBC, в покрайнините на Балаклея се водят боеве. В интернет се появяват снимки на взривени мостове в града.

Ето какво пише за сраженията руският сайт "Русвесна" 

► Още в средата на август влакове бяха разтоварени в Борки, Харковска област, и Т-64, Т-72, ​​бойни машини на пехотата, самоходни оръдия "Краб" и друга артилерия на НАТО 155 калибър, както и много лека техника към Балаклея и Чугуев, бяха транспортирани с тралове, все още бяхме информирани за това от местните жители.

► Бойците от мястото на сраженията разказват, че преди няколко дни врагът е започнал да води масиран огън по разузнати позиции в Балаклия.

Артилерийската подготовка преди настъплението се извършва основно от 155 гаубици на НАТО.

► Нашите бойци са прекарали няколко дни практически в мазета и укрития. Много позиции и укрепления в града с били разрушени.

► Също така въоръжените сили на Украйна с помощта на MLRS дълго време разпръскваха мини-венчелистчета в Балаклея и околните населени места.

► Балаклея не е избрана случайно, командването на въоръжените сили на Украйна смята този участък от фронта за най-слабо отбраняван, тъй като се защитава основно от не много добре обучени резервисти от ЛДНР и руски доброволци от БАРС, които сега се сражават с всички сили.

► В града работят и опитни руски бойци на ЧВК.

►От посока Вербовка отбраната също не беше особено силна, защото се съобщава, че това предградие може вече да е частично или напълно превзето от противника.

► Боевете за града продължават, въоръжените сили на Украйна не успяха да осъществят дълбок и мащабен пробив."

Балаклея се намира северозападно от Изюм и през нея минават основните потоци за снабдяване на голяма руска групировка, която е насочена към Славянск и Краматорск. През Балаклея минава пътят за Купянск - железопътна гара, през която се получават по-голямата част от военните товари от руска територия. 

Военният анализатор Филипс О'Брайън, професор по стратегически изследвания в университета "Сейнт Андрюс", пише, че украинските военни вероятно са направили изненадващ ход в тази област за руската армия.

"Ако украинците наистина постигнат оперативна изненада край Харков, това ще покаже в каква бъркотия се намира руската армия", смята О'Брайън. 

"Като се имат предвид различните системи за наблюдение (от сателити до дронове, киберсредства и други подобни), бих предположил, че подобна оперативна изненада е почти невъзможна за постигане."

"Освен това всичко това се случва в близост до границата с Русия. Ако руснаците са пропуснали това, значи армията им е в по-лошо състояние от очакваното", продължава експертът. Освен това допълва, че това би било и добър знак, че режимът на секретност в Украйна е съвсем наред.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук