Държавният глава Александър Вучич е втори ден в Брюксел с косовския премиер Албин Курти. Там те се срещнаха (поотделно) с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и с представители на ЕС в търсене на решение, след като в края на юли  се стигна до ескалация заради промяна в режима на влизане в Косово.

Европейският външен министър Жозеп Борел заяви днес, след края на преговорите, че днешната среща не е била редовна, а е свикана заради влошаването на ситуацията на място, съобщава вестник "Новости".

"Мирът и стабилността трябва да победят, затова свикахме тази среща. Тези разговори се водят в драматичен момент, докато продължава войната в Украйна. Сега не е време за повишаване на напрежението, трябва да се търси устойчиво решение", каза Борел. 

 

 

Сръбските медии съобщиха, че в Брюксел не е постигнат никакъв напредък по нито един въпрос.

Директорът на сръбската правителствена служба за Косово Петър Петкович се обърна за кратко към журналистите след разговорите и каза, че президентът Вучич ще се обърне утре към народа и това ще е едно от най-важните му обръщения.

Никой от сръбската делегация няма да говори днес пред журналистите, добави той."Това, което е най-важно, е, че се борихме за мир, стабилност, за компромисни решения и поради това президентът Вучич ще остане още известно време в Брюксел", каза Петкович.

"Беше труден ден, труден ден за всички сръбски граждани, за цялата ни страна, и не мога да кажа, че завърши успешно. Въздържам се от други коментари, защото се надявам и искам да вярвам, че е така възможно да се стигне до чудо и да се намери някакъв вид компромисно решение в следващите дни", каза Вучич във видео, публикувано в Instagram.

Междувременно източници на сръбското издание N1 съобщават и че Вучич е свикал от Брюксел среща с политическите лидери на косовските сърби - политици, кметове, длъжностни лица, заемащи позиции в косовската държавна администрация, дори директори на болници. Разговорите са насрочени за неделя и би трябвало да се състоят в Белград.

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук