Прищина планира атака над Северно Косово на 1 октомври и хората трябва да знаят това. С тези думи сръбският президент Александър Вучич се обърна към обществеността по повод новите решения на Прищина. Това съобщава македонското електронно издание МКД, позовавайки се на сръбски медии.

Решенията се отнасят за забраната на сръбските лични карти, както и за премахване на валидността на регистрационните табели със сръбски номера на градове, като се обявява, че след този срок тези превозни средства ще бъдат конфискувани.

Сръбският президент каза, че когато става дума за Украйна, всички говорят високо за териториалната цялост, а когато се споменава Резолюция 1244 на ООН, всички гледат настрани, сякаш не разбират за какво става дума.

„Тази резолюция предвижда връщането на сръбските сили в Косово. И сега питам кога ще стане. Това е, защото те са арогантни, а ние нямаме нито ядрени оръжия, нито петрол, така че могат да ни правят каквото си искат.

Разговарях с представителите на Сръбската листа, те няма да търпят това повече. Те няма да търпят нахлувания в земите си. „Те дадоха краен срок и Прищина планира обща атака срещу Северното Косово на 1 октомври и хората трябва да знаят това“, каза Вучич.

Той заключи, че „никой не предлага нищо“.

„Те търсят сред сърбите такива, които ще тръгнат срещу народа си в Косово и Метохия. Нашият отговор ще бъде трезвен, но убийствен и справедлив.

Няма да предприемаме военни действия, но ги моля да не заграбват имуществото на нашите хора и да не се опитват да ги прогонват. Молим се за тези силни хора.

„Вярвам, че имат достатъчно време до 30 септември, за да помислят три пъти дали да го направят или не“, допълни Вучич.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!