Сърбия проявява интерес към закупуването на определени количества втечнен нефтен газ (LNG) от Александруполис, каза днес сръбският президент Александър Вучич в разговор с гръцкия президент Катерина Сакеларопулу.

Сърбия планира да купува до 3,5 млн. куб. м газ на ден от терминала за втечнен природен газ в гръцкия град Александруполис и да го доставя по изграждащата се междусистемна връзка с България, заяви сръбският президент Александър Вучич.

Гръцкият президент Катерина Сакеларопулу е на тридневно посещение в Сърбия. Днес тя проведе среща при закрити врата с Вучич, последвана от пленарно заседание на двете правителствени делегации, съобщиха гръцките медии.

Той се съгласи със Сакеларопулу, че потреблението на природен газ рязко се увеличава поради по-студения отоплителен сезон и през зимата може да достигне 16 млн. куб. м на ден в Сърбия, съобщава БГНЕС.

"Ето защо разговаряхме с нашите гръцки партньори за по-лесен достъп до Александруполис, за да можем да го използваме, когато през октомври завършим междусистемната връзка с България, откъдето при необходимост бихме могли да получаваме от 3 до 3,5 млн. куб. м дневно", посочи сръбският президент.

Александър Вучич и Румен Радев откриха на 1 февруари изграждането на интерконектора на българска територия, за да се диверсифицират доставките на синьо гориво от Азербайджан, Гърция и други алтернативни на Русия източници.

Сръбските власти по-рано обявиха, че през 2023 г. планират да купуват 1,4 млрд. куб. м газ годишно от Азербайджан чрез интерконектора с България. В Сърбия инсталацията е започнала да функционира на 1 февруари 2022 г.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук